De nieuwe Pénichette Évolution van Linssen

734

In mei heeft Linssen Yachts reeds kunnen melden dat zij 25 nieuwe motorjachten bouwt voor Locaboat Holidays. Het eerste jacht is inmiddels in de verhuur en daarom kunnen nadere gegevens bekend worden maken.

Basisgegevens:
Lengte over alles x breedte x diepgang: ± 10,07 x 3,18 x 1,00 m
Lengte over dek: ± 9,48 m
Lengte waterlijn: ± 9,10 m
Minimale kruiphoogte: ± 2,70 m
Gewicht/deplacement: ± 9.000 kg/± 9 m³

Basisuitrusting:
Heteluchtverwarming, Elektrische kookplaat en oven/magnetron combinatie
Automatische acculader en omvormer (2000 w.), Hydraulische stuurinrichting
Voorstuwing: het nieuwe, revolutionaire LIPPCON®-systeem

Revolutionaire indeling
Het nieuwe schip is compact qua buitenmaten en biedt toch een zeer ruim interieur. In verband met de veiligheid en het bedieningsgemak werd gekozen voor een ontwerp zónder gangboorden, maar met centerline-traffic door het hele schip heen, van de achterkuip tot in de voorkuip.

Een even logische als simpele overweging vormde de basis voor het ontwerp: de schipper en zijn crew willen overdag niet “rondvaren met slaapkamers”. Integendeel! Zij willen dat het gehele oppervlakte en het gehele volume van het schip 100% beschikbaar is voor verblijf overdag – zowel tijdens de vaart als wanneer het schip ligt afgemeerd tijdens de maaltijden en gezellige uurtjes. De layout is daarom opgebouwd rondom het revolutionaire concept van een zogenaamde dag- en nachtmodus: de ‘Day & Night Mode Configuration’.

Het bleek mogelijk om ervoor te zorgen dat de gehele accommodatie op één niveau kwam te liggen. Twee treetjes van de achterkuip naar binnen en één trede van binnen naar de voorkuip en vice versa. De gehele middensectie tussen de vóór- en de achterkuip ligt dus op één niveau en is in ‘dagmodus’ één aangename, grote leefruimte.

In de ‘nachtmodus’ kan deze grote ruimte gescheiden worden door twee soepel glijdende schuifwanden, die de toilet- en douchecompartimenten als het ware in een sluis plaatsen tussen de twee slaapcabines. De L-bank in elke slaapcabine kan in een handomdraai worden omgetoverd in een tweepersoonsbed.

Unieke innovatie: LIPPCON®-voortstuwing (patent pending)
Het LIPPCON®-systeem: Linssen Integrated Propulsion and Power Configuration:
Het hart van het LIPPCON®-systeem is een dieselgenerator van 17,5 kW.

De generator is ruim bemeten voor zijn taak en draait een continu toerental van 1500 rpm in een uitstekend geïsoleerde capsule; een genot voor alle zintuigen en vooral voor de oren. De unit levert 400 V / 3 fasen wisselspanning voor de hoofd elektromotor die de schroefas aandrijft. Zowel boeg- als hekschroef worden eveneens aangedreven door een 400 V / 3 fasen elektromotor.

Zowel de voortstuwingsmotor als de boeg- en hekschroefmotoren worden bediend door één enkele, logische joystick, die het vermogen van de drie motoren op basis van de gewenste vaarrichting en manoeuvre automatisch, proportioneel aanstuurt. De boot maakt exact die bewegingen die u met uw hand maakt met de joystick, of dit nu recht vooruit is, recht achteruit, dwars of schuin naar voren of dwars of schuin naar achteren. Een onervaren schipper kan gemakkelijk varen, aanleggen en sluismanoeuvres uitvoeren met behulp van de ‘slimme’ joystick. De boot is uiteraard ook handmatig te besturen door middel van het stuurwiel, de elektrische handle voor vooruit/achteruit/gas en 2 joysticks voor het bedienen van boeg- en hekschroef.

Tijdens het varen levert de generator 240 Volt voor elektrisch koken en voor de elektrische oven. Wanneer u stilligt en de hoofdmotor niet draait, levert de generator voldoende stroom voor alle hotelcomfortfuncties.

Het prototype van de Pénichette Évolution zal in juli 2017 in Frankrijk in Joigny (Bourgogne) door Locaboat Holidays aan pers en genodigden worden gepresenteerd.

Maasbracht – Parijs, juli 2017