Delphia BluEscape 1200: Sprong naar het luxe segment

2027

Delphia Yachts, van oudsher een echte zeiljachtenbouwer, begeeft zich steeds meer in het motorjachtensegment. En met succes! De Escape-serie beslaat reeds vijf modellen. Samen met de compacte cabin cruiser NANO zijn deze motorjachten goed voor 70% van de jachten die van stapel gaan bij de Poolse werf. Met de nieuwe BluEscape 1200 maakt Delphia Yachts een sprong naar het luxere segment. Het nieuwe vlaggenschip is volgens de werf niet alleen ruim, modern en elegant, maar ook functioneel en door de beperkte doorvaarthoogte uitermate geschikt voor een rondreis door Europa.

Het jacht is amper drie uur in Nederland, wanneer we in het Friese Makkum aankomen voor een proefvaart. Tornado Sailing, sinds 2000 dealer van Delphia Yachts, mocht bouwnummer 1 net vóór de start van de HISWA te water verwelkomen. Zodra we aan boord stappen merken we het al: de BluEscape trekt flink bekijks. Niet alleen in de haven, maar ook in het centrum van Makkum zien we menig toeschouwer het mobieltje op het gloednieuwe jacht richten voor een foto of video. De lage opbouw zou het jacht minder imposant kunnen maken, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het dynamische ontwerp met strakke lijnen, zonnepanelen op het dak en de enorme raampartijen. Huisontwerper Andrzej Skrzat gaf haar een indrukwekkend modern en eigenzinnig ontwerp; stoer en toch ook verfijnd.

Penthouse op het water
Het interieur van het jacht komt van de hand van Tony Castro, bekend van onder meer de Maxi 1200. Bij het ontwerp is duidelijk ingezet op veel ruimte en comfort. Aan boord worden we dan ook overweldigd door de enorme leefruimte. Dit is te danken aan de breedte van 4.26 meter, wat vrij fors is voor een schip van 12 meter, maar ook aan de slimme indeling en de grote lichtinval. We wanen ons in een luxe en trendy appartement op het water.

Overal ramen en bergruimte
Vanuit de kuip maken we onze entree in de keuken, die uitgevoerd is met een 4-pits kookplaat, kraan met dubbele wasbak, voldoende kastruimte, gescheiden afvalbakken en een koelkast met vriesvak. Aanvullend is dit jacht ook voorzien van een extra koel- en vriescombinatie wat ideaal is wanneer je een langere tijd aan boord verblijft. Aan stuurboord de stuurstand met alle denkbare apparatuur en aan bakboord een inklapbare dinette met twee inschuifbare zitkrukken en een L-vormige zitbank. Leuke feature: de voorzijde van de bank kan met een druk op de knop automatisch worden omgeschakeld tot een iets hoger geplaatst tweepersoons zitbankje, in dezelfde positie als de bestuurdersbank. De electronica doet het werk, alleen de kussens moeten handmatig worden overgezet.

Via de kleine trap komen we bij de slaapcabines. Bij dit schip zijn dit er twee in totaal, maar er is ook een indeling met drie hutten mogelijk. Aan bakboord een prima slaapvertrek met twee-persoonsbed en een extra zitplaats. In de punt vinden we de masterbedroom waar de ledverlichting en wanddecoraties voor sfeer zorgen. Beide slaapvertrekken zijn ruimschoots voorzien van bergruimte en ramen, in de masterbedroom beslaat een mooie panorama-raampartij aan de bovenzijde bijna de volledige breedte van de hut. Aan stuurboord vinden we verder nog de natte cel met douche en toilet en daarnaast een apart vertrek met toilet en ruimte voor de wasmachine en wederom bergruimte.

Vrijheid op het water
De bestuurder zit op deze Delphia zeker niet in een afgesloten hokje. De combinatie van het panoramaraam voor, het elektrische dakraam boven en de glazen schuifdeur rechts geven rondom vrij zicht, wat een enorm gevoel van vrijheid met zich meebrengt. Zeker Dealer Delphia Yachts Benelux wanneer het dakraam en de schuifdeur geopend zijn en de wind door de boot stroomt. Alleen de opzichtige ramenwissers verklappen dat je binnen bent. Wat ook veel vrijheid geeft is het enorme zonnebed op de boeg, maar ook de diepgang van 0.84 meter en de geringe doorvaarthoogte van 2.65 meter dragen hier aan bij. Hiermee vaart deze Delphia onder de meeste Europese bruggen door. Een doorvaarthoogte van 2.50 meter was nog prettiger geweest, maar dat zou zeer waarschijnlijk ten koste gaan van de leefruimte aan boord.

Full speed
Op het IJsselmeer testen we de vaarkwaliteiten van deze BluEscape. Het jacht blijkt koersvast en gemakkelijk te manoeuvreren met de optionele boeg- en hekschroef. Ook bij scherpe bochten behoudt de boot haar grip. Met twee motoren van elk 140 pk blijkt deze Delphia wel iets teveel power aan boord te hebben. Bij 2.000 toeren p.m. varen we 7 knopen, bij 2.500 toeren 8.2 knopen en bij 3.000 toeren behalen we al de rompsnelheid van 8.8 knopen. Een snelheid die we vermoedelijk ook met één motor zouden kunnen behalen. De dealer laat weten dat Delphia hier een oplossing voor zoekt in de vorm van bijvoorbeeld een trimplaat.

Conclusie
Dit is een prima start van een compleet nieuwe modellijn. Zowel de salon als de keuken en slaapkajuiten zijn vormgegeven met een geslaagde combinatie van stijl, comfort, duurzaamheid en functionaliteit. De uitgewerkte raampartijen bieden een BluEscape 1200 ongekende hoeveelheid lichtinval. Met haar trendy design is de BluEscape dan ook een absolute eyecatcher op het water. Door het eigenzinnige ontwerp en de hogere prijs heeft dit jacht een iets minder breed publiek dan bijvoorbeeld de Escape-serie. Maar wie net als Delphia een sprong durft te wagen, zal met plezier op deze BluEscape door Europa cruisen.

De testboot is na de HISWA te water vertrokken naar de volgende boatshow. In oktober verwacht Tornado Sailing bouwnummer 2 in Makkum.

Specificaties
Lengte over alles 12,45 m
Lengte romp 12,00 m
Breedte 4,26 m
Diepte 0,84 m
Doorvaarthoogte 2,65 m
Totaal gewicht 8500 kg
Motor inboard max 280 pk
CE-Categorie B
Vanafprijs € 155.000,- ex BTW

Delphia Yachts
De werf Delphia Yachts is opgericht in 1990 door de broers Piotr en Wojciech Kot. Inmiddels behoort Delphia tot de grootste jachtwerven in Oost-Europa. De werf is goed voor dertig modellen, in lengte variërend van 7 tot 15 meter. In 27 jaar tijd zijn er ruim 20.000 jachten afgeleverd.

Delphia Yachts Benelux
Tornado Sailing en BestBoats zijn exclusief Benelux-dealers voor Delphia zeil- en motorjachten.

Tornado Sailing
De Stienplaat 5A
8754 HA Makkum
T: 0515-559260
info@tornado-sailing.nl
www.tornadosailing.nl

BestBoats
Maashaven 4
6041 TB Roermond
T: 06-13790509
delphia@bestboats.nl
www.bestboats.nl