Leiden start pilot met verplichte vaarhelm voor schippers (video)

1390
Goritza / Shutterstock.com

Leiden is één van de drie pilotgemeenten waar met ingang van het nieuwe vaarseizoen de vaarhelm met licht verplicht is. De vaarhelm is verplicht voor alle schippers op de Leidse wateren, van zonsondergang tot zonsopgang. Met de maatregel moeten ongelukken in de toekomst worden voorkomen, doordat schippers beter zichtbaar zijn in het donker en minder risico lopen op ernstige verwondingen als ze hun hoofd stoten aan een brug.

Foto: sfeerbeeld helm

Inspecteur Alex van Gangelen van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt uit waarom de vaarhelm belangrijk is: “Uit ervaring is gebleken dat schippers geregeld hun hoofd stoten tegen bruggen. Er is landelijk gezien toch een aantal incidenten geweest waar schippers naar het ziekenhuis moesten om hun wonden te laten verzorgen. Daarnaast is gebleken dat het zicht op het water dermate slecht is dat er ongelukken gebeuren. Uit dat oogpunt hebben wij als ILT besloten veiligheidsmaatregelen te treffen. De helm is voor de veiligheid en de lichten voor de zichtbaarheid.”

Lees hier meer over op www.sleutelstad.nl