Is uw boot goed beveiligd? Tips om bootdiefstal te voorkomen

1034
Conaplus / Shutterstock.com

Een boot of buitenboordmotor is een gemakkelijk doelwit voor diefstal. Dat blijkt niet alleen uit de nieuwsberichten, maar ook uit de cijfers: jaarlijks worden volgens Stichting VBV ruim 1200 boten en 2100 buitenboordmotoren (!) ontvreemd. Daarbij is diefstal van waardevolle spullen uit een boot nog niet eens meegerekend. De boot beveiligen hoeft echter niet duur of ingewikkeld te zijn, zo bewijst SlotenSpeciaalZaak.nl.

Gestolen boten en buitenboordmotoren opsporen
In tegenstelling tot auto’s die allen een kenteken hebben, bestaat er voor boten geen verplicht registratiesysteem waarin alle boten in Nederland terug te vinden zijn. Dit maakt het lastig om de gestolen boten en motoren op te sporen. Gestolen boten en bootmotoren worden in veel gevallen dan ook niet teruggevonden. Dat betekent gelukkig niet dat dieven zomaar hun gang kunnen gaan. Het opsporen van gestolen goederen is in eerste instantie een taak voor de politie. Op de website Politie.nl geeft zij aanwijzingen om zo volledig mogelijk aangifte van diefstal te doen met onder meer een foto, het rompnummer en de naam van de thuishaven. Ook duiken er steeds meer (online) initiatieven op om collectief uit te kijken naar de gestolen boten en motoren, compleet met uitgebreide beschrijvingen, foto’s en oproepen gericht op eventuele getuigen. Zo wordt het de bootdieven steeds moeilijker gemaakt om de gestolen boot of motoren in het openbaar te gebruiken of te verhandelen. Dit zijn prachtige initiatieven, maar helaas is het kwaad dan al geschied. Nog beter is het om te voorkomen dat uw boot of buitenboordmotor in handen van het dievengilde komt. De oplossing: diefstalpreventie.

Tips om bootdiefstal te voorkomen
Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om uw boot te beveiligen tegen diefstal.
1. Leg de boot zo goed mogelijk vast aan een kabel of ketting met een goedgekeurd slot.
2. Zorg voor goed hang- en sluitwerk bij de kajuitingang.
3. Regel een aanvullend elektronisch beveiligingssysteem, bijvoorbeeld een alarmsysteem of een vaartuigvolgsysteem.
4. Stal uw vaartuig in de winter in een veilige botenstalling.
5. Zet op een goed zichtbare plaats van uw boot, binnenboordmotor of buitenboordmotor uw postcode en huisnummer.
6. Als u uw boot op een trailer heeft staan, beveilig deze dan met een passend en goedgekeurd slot, bijvoorbeeld een koppelingsslot of wielklem.
7. Haal uw motor van de boot of zorg anders dat er een goedgekeurd buitenboordmotorslot op zit.
8. Neem waardevolle spullen mee bij het verlaten van de boot. Wat er niet in zit, kan er ook niet uit gehaald worden.

Kies voor een VBV Bootslot
Niet alleen booteigenaren maar ook verzekeraars hebben baat bij diefstalpreventie. Daarom hebben diverse verzekeraars samen met de overheid en brancheorganisaties het Keurmerk voor Vaartuigbeveiliging ontwikkeld. Dit keurmerk wordt toegepast op kabels, sloten, alarmsystemen en vaartuigvolgsystemen en geldt alleen voor beveiligingsproducten die aan de gestelde VbV-eisen voldoen. Een aantal verzekeraars eisen van hun verzekerden dat zij deze producten gebruiken (en keren anders minder/niet uit) of verlenen korting als deze producten zijn geïnstalleerd.

Watersportbeveiliging aanschaffen
Een goed bootslot kan gemakkelijk online worden besteld. De webshop SlotenSpeciaalZaak.nl is marktleider in de online verkoop van sloten. Een bootslot kan als beveiligingsmiddel tegen diefstal op verschillende manieren worden ingezet. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om alleen de buitenboordmotor te beveiligen, maar kan ook de hele boot tegen diefstal worden beveiligd met de keuze voor een goed bootslot. De website heeft een ruime keuze uit kabel- en kettingsloten waarvan een groot deel ook SCM en/of ART gekeurd is. Voor wie de gehele boot optimaal wil beveiligen, kan hier in combinatie met een bootslot ook een muur- of vloeranker kopen welke aan de wal kan worden bevestigd.