Vaarimpressie: Fairline Targa 48 GT

792
YachtFocus Media

Fairline is al 50 jaar een expert in het ontwerpen van snelle jachten met allure. De Britse werf brengt niet alleen compleet nieuwe modellen op de markt, maar durft ook de bestaande jachten naar een hoger niveau te tillen. Zo ook de Fairline Targa 48 Gran Turismo, dat voor modeljaar 2018 niet alleen een nieuw design kreeg, maar ook meer comfort moet bieden. We zijn benieuwd en reizen af naar Marina Port Zélande aan het Grevelingenmeer, waar de Nederlandse dealer Jonkers Yachts tegenwoordig te vinden is.

YachtFocus Media

Showroom met flair
‘Nieuw’ lijkt het sleutelwoord van vandaag. De Fairline liep begin april van stapel en heeft na de overtocht van Engeland naar Nederland slechts een luttele 70 uur op de teller. Maar niet alleen het jacht is jong, ook de nieuwe locatie waarin Jonkers Yachts haar klanten ontvangt is nog maar pas in gebruik. Hoewel het oude kantoor in Scharendijke haar charme had, begrijpen we dat Alexander Jonkers en zijn team als een blok vielen voor het vrijgekomen markante pand in Ouddorp. Dit moderne gebouw ademt luxe uit en dat is ook exact wat we binnen – in de showroom – terugvinden. Een mix van nieuwe en gebruikte Linssen Yachts ligt hier gepaard met powerboten van Jeanneau. Allen met de kont naar de
gecreëerde steiger, wat de opstap gemakkelijk én aantrekkelijk maakt. De Fairline ligt uiteraard buiten aan de steiger, klaar voor de vaart.

Herboren Fairline
Hoewel Jonkers Yachts nog maar anderhalf jaar nieuwe Fairlines verkoopt, heeft dit team al een aantal klanten voor een Fairline kunnen enthousiasmeren. Niet alleen deze dealer breidt uit, ook de werf is weer groeiende. In 2017 vierde de werf haar 50-jarig bestaan en dit jaar kondigt Fairline een grootse uitbreiding aan. Naast de bekende werf in Oundle, wordt er een productiefaciliteit geopend in Hythe (nabij Southampton), speciaal om jachten boven de 60 voet te kunnen bouwen. Maar de werf heeft ook moeilijke tijden gekend. Nadat de beroemde Britse werf in de herfst van 2015 in de financiële problemen kwam, leek het einde nabij. Dat bleek mee te vallen. Begin 2016 namen Russische investeerders het bedrijf over en onder leiding van de ervaren Russel Currie werd de nieuwe strategie ingevoerd. En met succes. Hoewel er nog altijd zo’n 100 jachten per jaar de werf verlaten, ligt de focus nu minder op kwantiteit en meer op kwaliteit. Dat zouden we ook moeten
terugzien in de materiaalkeuze en afwerking van deze nieuwe Fairline Targa 48 Gran Turismo.

Altijd uniek
Wie een nieuwe Fairline bestelt, mag volop kiezen. Twee of liever drie hutten? Keuken boven of liever beneden? En wilt u daar dan ook een hut voor een bemanningslid bij? Deze
Targa heeft een wit met staalblauw exterieur, maar ook dat is een keuze. En dan is er nog het interieur waarvoor de werf vier verschillende stijlen heeft samengesteld. Ook binnen elke stijl kan er nog eindeloos worden gepersonaliseerd. Elk interieurschema kent een dikke map vol kleurstalen. Een snelle kansberekening leert dat de kans dat twee Fairlines exact hetzelfde zijn wel héél klein is.

Doordachte indeling
We stappen aan boord van ‘onze’ Fairline: een 3-cabinversie waarbij de keuken beneden gesitueerd is. We beginnen bij de open kuip die is uitgerust met een ruime sofa en tafeltje met vier handige uitsparingen voor de drankjes. Wie de armleuning van de sofa een zetje naar boven geeft, ontdekt een handig joystickje dat het ‘mediterraans aanmeren’ (door middel van een mooringline met de spiegel aan de kade) aanzienlijk vergemakkelijkt. Een
handige tool voor de eigenaren van deze Fairline: het Belgische duo heeft Kroatië als vaargebied voor ogen. Na het aanmeren kan de barbecue aan, want ook die is aan boord aanwezig. We stappen naar binnen bij een ruim en gezellig bovendek met een J-vormige zitbank met dinette en een goed ingerichte cockpit met twee luxe stoelen.

Via de trap belanden we beneden in de goed uitgeruste keuken met 2-pits kooktoestel, combi oven/magnetron, grote koelkast met bovenin een apart vriesvak, vaatwasser en
aangenaam veel kastruimte. Links vinden we de masterbedroom met een tweepersoonsbed, wederom veel bergruimte en een chique gevlochten hoofdbord. Deze hut heeft een eigen natte cel met douche en toilet. Rechts van de keuken vinden we in de voorpunt een tweede slaapvertrek. Deze ruimte is iets compacter, maar eveneens geschikt voor twee personen en wederom stijlvol gedecoreerd met een gevlochten hoofdbord. Voor de vijfde en zesde slaper is er een derde hut met stapelbed. Deze laatste twee hutten delen samen een tweede natte cel. Een doordachte indeling waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare ruimte.

YachtFocus Media

Laat de zon binnen
Fairline werkt met duurzame materialen. De eigenaren hebben gekozen voor wit leer gecombineerd met licht eikenhout en een nog iets lichter laminaat, wat een ruimtelijk effect heeft. Standaard wordt het jacht echter geleverd in notenhout met vloerbedekking, wat qua kleurstelling warmer zou zijn. De enorme hoeveelheid licht maakt dat het jacht ook gemakkelijk zo’n elegante donkere kleurstelling kan hebben. Die lichtinval hebben we te danken aan het nieuwe, stoere ontwerp van de raampartijen, bedacht door de Italiaanse architect Alberto Mancini, maar ook aan het elektrisch bedienbare schuifdak. Door de glazen panelen draagt dit dak ook in gesloten stand bij aan het open karakter van dit jacht. Als de zon plotseling doorbreekt laat je met één druk op de knop daadwerkelijk het zonlicht binnen. Een speciaal compressiesysteem maakt dat dit vrijwel geruisloos kan, zonder klapperend dak. Een beveiligingssensor zorgt voor extra bescherming. Binnen enkele seconden is het dak geopend en kun je – ook vanaf het roer – volop van de zon genieten.

Het gemak van IPS
Rond datzelfde roer zien we nog veel meer technische snufjes. Naast de gangbare meters en navigatieapparatuur hebben de eigenaren gekozen voor een boegschroef en een IPS
700-installatie van Volvo Penta. Deze joystick-bediening maakt het varen en manoeuvreren met dit jacht bijna kinderspel. De twee motoren van elk 550 pk worden aangestuurd met een Twin Control. Met dit dubbele bedieningssysteem kunnen de motoren afzonderlijk worden aangestuurd en kunnen functies als cruise control en stationair varen eenvoudig worden in- en uitgeschakeld. De geïntegreerde trimfunctie zorgt niet alleen voor een efficiënter verbruik, maar ook voor meer comfort aan boord en een snellere en veiligere motor.

YachtFocus Media

34 knopen
Nu we de gashendels ontdekt hebben, is het tijd om ze uit te proberen. De kruissnelheid behalen we bij 26 knopen. Maar wanneer varen we topspeed? De brochure beloofde ons bij volledig geopend gas een mooie 32 knopen. En die haalde deze Targa met gemak. Vanaf stilstand bereiken we binnen 24 seconden de topsnelheid: met een vaart van 34 knopen glijden we lachend over het Grevelingenmeer. We testen verder. Tijdens de manoeuvres reageert het jacht direct en in scherpe bochten kantelt het jacht naadloos, zonder dat we
ook maar een moment het gevoel hebben grip te verliezen.

Conclusie
De Fairline Targa 48 GT heeft alles aan boord voor een ontspannen tocht met de hele familie. Het jacht is ontworpen en gebouwd in Engeland, maar is ook ideaal voor de mediterrane watersporter. Deze Targa is perfect gevormd en doordacht, met een stijlvolle en functionele afwerking die je van het huidige Fairline mag verwachten. De uitgewerkte raampartijen boven- en benedendeks zorgen voor een ongekende lichtinval. Het elektronisch bedienbare schuifdak doet daar in geopende stand nog een schepje bovenop met een heuse ‘openluchtervaring’. Daarbij ontpopt het stijlvolle kajuitjacht zich in een
mum van tijd in een zeewaardige snelle cruiser met een maximaal gevoel van vrijheid.

Fairline Targa 48 GT
Afmetingen: 15.00 x 4.32 x 1.18 m.
Motorisatie: 2x Volvo Penta IPS700 Diesel, elk 550 pk.
Brandstofcapacitiet: 1.309 l.
Watercapacitiet: 482 l.
Vanafprijs: £ 548.500,- ex. BTW (circa € 623.570,-) (IPS600)
Prijs testboot: £ 758.461,- ex. BTW (circa € 861.000,-) (IPS700)

YachtFocus Media

Groot openingsfeest in Marina Port Zélande
Hoewel Jonkers Yachts al even in Ouddorp te vinden is, moet het grote openingsfeest nog plaatsvinden. Dat gebeurt in het weekend van vrijdag 22 juni tot en met maandag 25 juni. De geteste Fairline is dan al in Kroatië, maar er zal genoeg moois te zien zijn. Naast Fairline Yachts is Jonkers Yachts ook dealer van Linssen Yachts en Jeanneau Powerboats, waarvan uiteraard diverse modellen in de 1.500m² grote showroom worden getoond. Net als de gebruikte jachten. Het hele weekend zijn er tal van activiteiten gepland; zo is er dagelijks een bootshow van 10.00 tot 17.00 uur en kan er worden proefgevaren.

www.jonkers.org

YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media
YachtFocus Media