Controleren of meer bruggen rotten neemt nog jaren in beslag

387
MarinaDa / shutterstock.com

Veel Amsterdamse bruggen zijn gebouwd voor veel minder zwaar verkeer dan er nu overheen rijdt. Neem de brug van de De Clercqstraat, die vannacht voor maanden wordt afgesloten voor zwaar verkeer omdat de fundering de druk niet meer aankan. Het zal nog jaren duren voor we weten hoeveel onveilige bruggen er nog meer zijn.

De houten palen van de brug over de Da Costagracht staan onder water en zijn daar honderd jaar geleden in gegaan, zegt ingenieur Sander Sasburg van de gemeente. ‘We dachten altijd: onder water gebeurt er niets met de palen, maar afgelopen jaar is gebleken dat er toch een bacterie de palen aantast. Het is een onomkeerbaar proces.’

De rotting van deze brug 108 kwam aan het licht bij onderzoek onder water. Duikers namen houtmonsters en ingenieurs van de gemeente hebben ernaar gekeken en mee gerekend.

Lees hier meer over op www.at5.nl